Bryan

Ik was onzeker, negatief en had het idee dat iedereen tegen mij was. Ik voelde veel haat tegenover de wereld en alles en iedereen. Ik heb trauma’s opgelopen, werd vroeger gepest en thuis ging het ook niet goed. Ik voelde me eigenlijk nooit gehoord en kon moeilijk aansluiting vinden bij anderen. Als ik bij een groep zat dan, wist ik niet hoe ik me moest gedragen. Gelukkig heb ik die tijd nu grotendeels achter me gelaten. In de zomer van 2019 besloot ik mezelf in het diepe te gooien. Op Twitter plaatste ik een oproep met #maatjegezocht. Ik hoopte zo wat mensen te leren kennen en met hen af te spreken. Ik had nooit gedacht dat mijn tweet meer dan 200 keer werd gedeeld en ik duizenden reacties zou ontvangen.

Meer aandacht voor jongeren

Ook werd ik meerdere keren geïnterviewd door tv-zenders en kranten. Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen, zodat er meer aandacht voor eenzaamheid bij jongeren komt. Ook hoop ik dat andere jongeren zich in mijn verhaal herkennen en zich daardoor gesteund voelen.

Facebook groep Brabant Maatjes

Voor Brabantse jongeren ben ik de Facebook groep Brabant Maatjes gestart. Die groep oprichten was een van de allerbeste keuzes. Als ik dat niet had gedaan, dan weet ik niet zo goed hoe ik mezelf had kunnen helpen. Ik hoopte via de Facebook groep nieuwe vrienden te vinden. En dat is gelukt. De groep werkt heel laagdrempelig. Je post een idee, bijvoorbeeld “wie gaat er vanavond mee naar de film?” Wie mee wil reageert en dan spreken de jongeren samen af. Op deze manier komen eenzame jongeren makkelijk met elkaar in contact. Via de groep probeer ik jongeren te stimuleren nieuwe vrienden te maken. Het is belangrijk dat ze dat op eigen initiatief doen. Zo is dat bij mij ook gegaan en dat werkt het beste. Je moet het echt zelf willen!

Ga er gewoon voor!

Tegen iedereen die het spannend vindt om nieuwe mensen te ontmoeten zou ik willen zeggen. Ga er gewoon voor. Gooi jezelf in het diepe en zie hoe het gaat. Met knikkende knieën ging ik naar de eerste ontmoeting. Maar ik besefte ook dat het voor iedereen nieuw was. Nieuwe mensen kennen elkaar ook niet en dus is het voor iedereen spannend, daarin ben je niet alleen! Als ik afspreek met een groep en er is iemand voor het eerst dan deel ik mijn verhaal. Omdat ik hetzelfde eenzame gevoel heb ervaren geloven mensen me. Het is fijn dat ik er toe doe!

Ik waardeer mezelf steeds meer

Ook filter ik negatieve mensen. Voorheen hielde negatieve opmerkingen me lang bezig. Nu geef ik mijn aandacht aan mensen die er toe doen. Ik heb zin om leuke dingen te doen samen met leeftijdsgenoten. Ik merk dat ik steeds meer mezelf waardeer, ik ben het waard. Ik straal nu positiviteit uit en mensen in mijn omgeving merken dat. Collega’s merken ook dat ik nu anders in mijn vel zit, voorheen zat ik vaak met mijn hoofd omlaag en had ik weinig gesprekken met collega’s. Maar nu toon ik oprechte interesse in anderen en gaan mensen eerder het gesprek met mij aan!