Dylan

“Over vijf jaar hoop ik een vaste vriendenkring te hebben. Gewoon een groepje mensen bij wie ik me prettig voel en waar ik altijd terecht kan. Ik hoop ook dat ik dan makkelijker in de omgang ben dan nu en iets minder onzeker. Niet meer bang om afgewezen te worden, dat zou mooi zijn.

Slaapkamer
Jarenlang zat ik alleen maar op mijn slaapkamer. Huiswerk maken, gamen, lezen, Netflixen: ik deed alles op die paar vierkante meter. Buiten de deur kwam ik nauwelijks. Ik sprak met niemand over mijn eenzame gevoelens. Ik was vast de enige zonder vrienden, dacht ik. Mijn isolement werd zo groot dat ik uiteindelijk een alcoholverslaving ontwikkelde.

Sociaal contact
Waarom ik weinig vrienden heb? Dat weet ik zelf ook niet zo goed. Misschien heb ik autisme, maar ik ben nooit getest. Eerdere contacten verwaterden altijd of mensen wezen me af. Het eindigde eigenlijk nooit op een positieve manier. Het lastige aan sociaal contact vind ik de angst om verkeerde dingen te zeggen en dat anderen me daar op veroordelen. Ik praat best wel eens met mensen en kan dan ook goede gesprekken met ze voeren. Maar echt een vriendschap? Ik weet niet hoe dat moet. Nog steeds is dat best wel moeilijk voor me.

Onder de mensen komen
Eenmaal in de kliniek, waar ik werd behandeld voor mijn alcoholverslaving, wees mijn behandelaar me op mijn eenzaamheid. Zij dacht dat mijn isolement deel uitmaakte van mijn depressie en drankgebruik en raadde me aan in de buurt te kijken naar mogelijkheden om contacten op te bouwen. “Is Join us niks voor je?”, vroeg ze. Elke twee weken kom ik samen met leeftijdsgenoten en doen we leuke dingen. In het begin was ik terughoudend. Als ik ook in deze groep buiten de boot val, wat heb ik er dan aan? Ik had ook al zo lang geen sociaal contact meer… Is me aansluiten bij deze groep dan niet een te grote stap? Toch bleek het de moeite waard om deze horde te nemen.

In het diepe
De eerste bijeenkomst was minder eng dan ik had verwacht. Er hing een relaxte sfeer en de begeleiders wisten ons goed op ons gemak te stellen. De groep bestaat uit allemaal aardige mensen waar ik best goed mee op kan schieten. Ik hoop met hen een vriendschap op te bouwen. Door Join us zit ik niet meer de hele tijd op mijn slaapkamer. Ik word ook iets losser met sociale contacten en merk dat ik steeds meer van me laat horen. Mijn doel is om mezelf te durven zijn, zonder dat er alcohol in het spel is. Ik ben geen compleet ander mens nu, maar ik groei. Daar ben ik blij mee.”