Hanneke

Toen ik me eenzaam voelde had ik vooral een hekel aan school, omdat je dan verplicht met 20 klasgenoten in de les zit. In mijn geval 20 andere jongeren die ik niet mocht. Zeker bij de gymles zorgde dat voor ongemakkelijke momenten. Je herkent het vast wel, van die momenten dat je in tweetallen moet werken. Keer op keer bleef ik alleen over en werd dan bij een ander duo geplaatst. Dat voelde zo niet fijn.

Dingen bij mezelf houden

Vlak na mijn geboorte ontdekte ze dat er iets mis was met mijn gehoor. Dat is gelukkig verholpen, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik een spraakachterstand heb. Je hoort het als ik praat, omdat ik een beetje slis. Het is niet heel erg, maar soms vinden mensen het lastig om me te verstaan. Zeker aan de telefoon. Als kind had ik moeite om dingen te vragen. Ik vond het moeilijk om een gesprekje te voeren, waardoor ik me terug ging trekken. Ik raakte eraan gewend om dingen bij mezelf te houden.

Ik ben een creatieveling

Ik vind het leuk om dingen in mijn eentje te doen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar soms ga ik zo op in mijn eigen wereldje dat ik de mensen in mijn omgeving vergeet. Zo vind ik het super leuk om te tekenen. Ik maak schetsen voor nieuwe karakters en in mijn gedachte laat ik ze met elkaar praten! Wanneer ik zo aan het ontwerpen ben dan kan ik me volledig afzonderen. Dat is niet iets slechts, maar het zorgt er dan wel voor dat klasgenootjes me minder snel aanspreken. Daar baal ik soms van.

Bluhhh morgen weer naar school

Eenzaamheid is voor mij een soort leegte. Stel je voor dat je hart helemaal gevuld is met liefde. Dan is dat super goed. Bij mij was het vakje vrienden leeg, waardoor het niet compleet was. Daardoor voelde ik mezelf verdrietig en niet fijn. Ik was in die tijd ook wel een beetje depressief. Ik voelde me niet goed en had veel negatieve gedachtes. Ik kon bijvoorbeeld niet van mijn vrije zondag genieten omdat ik dan steeds dacht “shittt morgen weer naar school”.

Nieuwe contacten op school en bij Join us

Omdat ik graag nieuwe mensen wilde ontmoeten ben ik naar Join us gegaan. Een organisatie die jongeren met weinig vrienden met elkaar in contact brengt. Je gaat dan samen allerlei leuke dingen doen. In september 2019 lanceerde Join us www.eenzamejongeren.com In het kader van die lancering ben ik geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Dat heeft super veel positieve reacties opgeleverd. Natuurlijk hadden andere kinderen op school het ook gezien. Na de uitzending sprak een meisje me aan in de pauze. Ze vroeg of ik erbij kwam zitten. En sindsdien pauzeer ik altijd met dat groepje. Het is heel gezellig. Tijdens de coronatijd hebben we ook contact gehouden, we organiseerden sowieso 1x in de week een videocall.

Online vrienden

Ik ben niet echt een meisje dat met vriendinnen in het dorp rondhangt. Ik vind het leuker om te gamen. Daarom ben ik veel te vinden op Discord. Daar ontmoet ik andere jongeren met dezelfde interesses als ik. Ik heb bijv. mensen ontmoet die ook Warrior Cats helemaal te gek vinden. Via Discord heb ik contact met mensen over heel de wereld. We kletsen met elkaar en soms worden er dingen georganiseerd in een server. Die online contacten zijn fijn, het zorgt er voor dat ik me minder eenzaam voel.

Ik heb zin in de toekomst

Gelukkig voel ik me tegenwoordig een stuk beter. Ik doe nog steeds dingetjes alleen, maar heb ook fijne vrienden om me heen. We zien elkaar op school en tijdens musical-les. Ik durf mezelf te zijn en merk dat dat goed is. Als ik aan de toekomst denk dan verheug ik me op een nieuwe klas. Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, en hoop dat we een klik hebben.

Tips voor andere jongeren!

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat je altijd zelf naar mensen toe moet gaan. Verwacht niet dat ze op jou afstappen, maar kom zelf in actie. Probeer jezelf er toe te zetten om naar plekken te gaan waar je andere jongeren kunt ontmoeten. Ga bijvoorbeeld naar het park om je hond uit te laten. Of zoek een hobby. Als je tekenen leuk vindt, neem dan les met een groepje. Het heeft mij ook heel erg geholpen om bij een musicalgroep te gaan. Ik heb er leuke mensen ontmoet en zelfs nieuwe vrienden gemaakt. Ik sta niet graag in de spotlights, maar geniet juist van een bijrol. Mijn zelfvertrouwen is echt gegroeid. Bij de musicalgroep praat ik lekker met iedereen en heb ik veel energie. Ik ben er echt mezelf.