Ibrahim

Er zijn niet veel mensen met wie ik over mijn gevoelens kan praten. Leeftijdsgenoten die ik ken zijn eigenlijk allemaal druk met hun werk of studie. Met een docent op school kan ik wel goed praten, met haar deel ik alles wat er in mij omgaat. En dat is fijn!

Studeren in Rotterdam

Ik ben een in Syrië geboren Palestijn. In 2015 ben ik zonder mijn familie naar Nederland gereisd. In eerste instantie heb ik in een asielzoekerscentrum in Groningen gewoond. Daar waren veel andere Syrische mensen met wie ik samenleefde. Na 4 jaar kreeg ik de kans te gaan studeren in Rotterdam. Ik heb er een studentenkamer gevonden en volg een mbo-opleiding tot verkoper. Ik loop stage en heb een bijbaantje in het weekend. Het is een volle week, maar juist dat vind ik fijn. Het houdt me lekker bezig! Rotterdam is een mooie stad om in te wonen. Er is altijd iets te doen!

Moeite met sociaal contact

Ondanks de levendige stad waarin ik woon heb ik moeite met het maken van vrienden. Dat komt deels door de taalbarrière. Ik versta de Nederlandse taal best prima, maar ik vind het moeilijk om te praten. Daardoor maak ik niet makkelijk contact met anderen.

Belasten met mijn problemen

Ik vind het lastig om over mijn problemen te praten, omdat ik weet dat veel andere Syrische jongeren nog veel grotere problemen hebben. Ik wil hen niet belasten met mijn eenzaamheid. Ik vind eigenlijk dat ik dat gewoon zelf moet oplossen. Ook met mijn ouders bespreek ik het niet. We bellen bijna dagelijks, maar dan vertel ik ze liever de goede en mooie dingen over mijn leven in Nederland. Ik wil niet dat ze zich vanuit Syrië zorgen gaan maken over mij.

Eat, sleep, repeat

De eerste vier jaar in Nederland had ik echt niets te doen. Ik was vrijwel altijd alleen. Mijn dagen bestonden uit eten en slapen. Het liefste wilde ik dat de tijd zo snel mogelijk voorbij ging, zodat er snel een nieuwe dag kwam. Toen ik naar school ging werd dat wel iets beter. Mijn opleiding werd echt iets om naar uit te kijken!

Samen op zoek naar een oplossing

Het is moeilijk om over eenzaamheid te praten, maar uiteindelijk heeft me dat wel geholpen. Samen met iemand van het jongerenwerk (WMO) heb ik nagedacht over een oplossing. We hebben gekeken naar de dingen die ik leuk vind om te doen. Hij heeft me o.a. geholpen met het aanmelden bij de sportschool. Ik ga daar nu een paar keer in de week heen, ook volg ik zwemlessen. Ik vind het allebei super leuk om te doen. Het geeft me echt nieuwe energie! Ook op een mindere dag ga ik sporten, ik kom altijd opgewekter terug!

De leukste avond van mijn leven in Nederland

De jongerenwerker stelde ook voor om naar Join us te gaan. Dat zijn avonden voor jongeren die zich eenzaam voelen. Ik keek heel erg uit naar de eerste bijeenkomst. Toen ik die ochtend wakker werd wilde ik het liefste meteen al gaan. Het was echt tof. Het was de leukste avond sinds ik in Nederland woon. Het was ook de eerste avond waarbij ik alleen maar ben omgegaan met Nederlandse jongeren. Ik vind het belangrijk om met hen om te gaan om meer woorden te leren, en te leren hoe ik met jongeren kan praten. We maken samen grappen en hebben het over leuke dingen. Het is tof om nieuwe mensen te leren kennen en samen dingen te doen. Ik geniet daar echt van!