Jesse

Eenzame jongeren - Jesse

“Ik praat vrij gemakkelijk en hoor van anderen dat ik sociaal sterk ben. Toch weet ik hoe het voelt om vrienden te missen. Nog niet zo lang geleden zat ik daardoor midden in een depressie. Langzaam maar zeker klim ik nu uit dat dal omdat ik de juiste hulp heb gevonden.

Studie
Ik twijfelde lang of ik wel een probleem had. Iedereen heeft iets, toch? Nu ik zie waar ik vandaan kom, zie ik beter hoe slecht het met me ging. Ik bereikte een dieptepunt toen ik aan de universiteit studeerde. Het was een omgeving waarvan de sociale setting me sowieso niet zo beviel, omdat de contacten vluchtig zijn op een campus. Ik kwam mezelf enorm tegen toen mijn ouders een week op vakantie waren. Zeven dagen lang deed ik hetzelfde: ik stond op, nam de trein, volgde college, nam de trein terug en was weer alleen. Die week bracht ik door in volledige stilte en met nul interactie.

Vriendengroep
Ik heb me niet altijd alleen gevoeld. Jarenlang had ik een vriendengroep om me heen waar ik tevreden mee was. Tot we langzaam maar zeker steeds minder gezamenlijke hobby’s deelden. Zij wilden gamen, ik wilde reizen. Zodra ik nieuwe vrienden maak, dacht ik, zal deze vriendengroep verwateren. Ik wist dat dat nodig was om gelukkig te blijven.
Maar hoe zoek je nieuwe vrienden? Ik had buiten mijn vaste vriendengroep nooit gesocialised. Naar de kroeg? Dat deden we nooit. Hoe doe je dat in je eentje? Ik wilde bij een vereniging, maar daar bleef het bij: in actie kwam ik niet. Ik was te bang om raar aangekeken te worden. Uiteindelijk kroop ik steeds verder in mijn schulp en domineerde een gevoel van teleurstelling en eenzaamheid.

Hulp
‘Je hebt een depressie’, zei mijn psycholoog nog niet zo lang geleden. Gek genoeg vond ik het fijn dat mijn stemming nu gelabeld was. Ik wist: dit gevoel is echt niet de bedoeling én ik moet er nu iets mee. Zachtjes aan ontleedde ik elke week een beetje meer. Daarna keken we samen hoe ik mijn leven kon verbeteren. Ik wilde sociale situaties opzoeken, maar door corona werd dat moeilijk. Toen ik over Join us Online hoorde, wist ik precies dat dat was wat ik nodig had.

Sociale interactie
Bij Join us Online delen we ervaringen en tips om je negatieve gevoel te doorbreken. Bovendien hebben we lol. Elke week geniet ik van de sociale interactie. We zijn inmiddels twee maanden verder en het gaat beter met me. Door mijn sociale isolement te doorbreken, stuur ik mijn brein en creëer ik een positieve mindset. Op dit moment bouw ik een kleine maar hechte groep vrienden op waar ik al heel blij mee ben.

Tips
Uit mijn comfortzone stappen heeft me ontzettend geholpen. De psycholoog inschakelen en me aanmelden bij Join us Online waren twee drempels, maar wat is nou het ergste wat er kan gebeuren? Laat je niet weerhouden door angst, want vaak is het niet meer dan een verdedigingsmechanisme. Als je zegt dat je bang bent, hoef je het ook mooi niet te doen. Nog een tip: práát met anderen. Dat deed ik niet, maar door Join us Online wel. Het helpt je relativeren.”