Lokman

In mijn vrije tijd spreek ik af met vrienden, we doen samen leuke dingen. Ik ben zeker tevreden over mijn sociale leven, maar dat was niet altijd zo. Ik heb het een lange tijd uitgesteld, maar op een gegeven moment was het genoeg. Ik wilde met meer mensen omgaan en samen lol maken. Nu gaat dat eigenlijk heel goed naast mijn drukke studie.

Overlijden van mijn vader

In de periode dat mijn vader overleed merkte ik dat leeftijdsgenoten dat lastig vonden. Ze dachten ‘laten we hem niet storen’, terwijl ik het toen juist fijn had gevonden om erover te praten. Ik begrijp wel dat andere jongeren het moeilijk vonden om in te schatten wat ik fijn zou vinden. Maar ze hadden het me gewoon kunnen vragen. Via WhatsApp had ik in die tijd wel wat contacten, maar dat is toch anders dan in het echt.

Op de middelbare school

Ik ben begonnen op het vmbo, daarna doorgestroomd naar de havo en uiteindelijk naar het vwo. In mijn middelbare schooltijd heb ik vaak uitgelegd wat de islam is. Klasgenoten begrepen bijvoorbeeld niet waarom ik geen alcohol drink. Het onbegrip zorgde ervoor dat ik in een soort eenzaamheid terecht kwam. Ik had niet dezelfde interesse als klasgenoten. Zij gingen op stap in het weekend en hadden stoere verhalen over het schoolfeest. Ik zat thuis op de bank. In die periode had ik eigenlijk geen vrienden, en heb ik echt ervaren wat eenzaamheid is. Ik speelde vooral online games. Online ziet toch niemand hoe je eruit ziet en gaat het vooral om het spel. Ik heb wel wat vrienden gemaakt via het gamen, maar ik heb hen nog nooit echt ontmoet.

Studentenvereniging voor moslims

In het derde jaar van mijn studie ontdekte ik een studentenvereniging voor moslims. Toen ik daar voor het eerst kwam voelde ik zoveel herkenning. Het was zo fijn om niets uit te hoeven leggen, ik ben er gewoon mezelf. Ik mag zijn wie ik wil zijn en merk dat daardoor makkelijker is om een vriendschap te laten ontstaan. Bij de studentenvereniging heb ik mijn grootste netwerk opgebouwd. De mensen die bij de vereniging zijn aangesloten zijn heel verschillend. Zo heb je mensen die bidden, die niet bidden, die een hoofddoek dragen, die geen hoofddoek dragen. Er komen ook gewoon mensen die geïnteresseerd zijn zonder dat ze moslim zijn.

Internationale studenten

Op de universiteit zitten ook veel internationale studenten. Tijdens onze activiteiten en vieringen (zoals het Suikerfeest) proberen we hen extra te betrekken, zodat ze op die bijzondere momenten in het jaar niet alleen hoeven te zijn.

Waarom heb ik geen vrienden? Ben ik raar?

Toen ik geen vrienden had op de middelbare school heb ik daar veel over nagedacht. Waarom heb ik geen vrienden? Ben ik raar? Op die leeftijd had het me denk ik wel geholpen als iemand me had gezien. Dat er iemand had gezegd “he, je bent goed zoals je bent”. Ik was veel bezig met mezelf aan te passen aan mijn klasgenoten.

Studiebegeleider

Op de universiteit heb ik een studiebegeleider. En dat klikt goed! Ik voel me begrepen door haar, omdat ze veel dingen die ik heb meegemaakt herkent. Ze weet hoe het is om een minderheid te zijn, om op te vallen omdat je anders bent dan de mensen in je omgeving. Bij haar kan ik mijn hart luchten, ook helpt ze me zelfverzekerder te worden. Ik vind haar heel inspirerend en daarom is zij ook een soort van rolmodel voor mij.

*Op verzoek is dit verhaal anoniem. Foto en naam zijn gefingeerd.