Mariam

In 2017 kwam ik vanuit Syrië naar Nederland. In begin ging ik alleen maar met meiden om die ook Arabisch spraken. Dat was simpelweg de makkelijkste weg. Ik ben van nature best een beetje verlegen. Ik vond het dan ook moeilijk om contact te zoeken met jongeren uit Nederland.

Wennen aan de Nederlandse cultuur

Inmiddels woon ik hier 3 jaar. Ik ben samen met mijn moeder en jongste broertje naar Nederland gekomen. Mijn vader en twee andere broers waren er toen al. Voor mij was het vooral in het begin erg lastig. Ik had moeite met de taal, maar ook met bepaalde gebruiken en omgangsvormen. Dat maakte het voor mij moeilijk om Nederlandse mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Ik moest er bijvoorbeeld aan wennen dat je hier altijd een afspraak moet maken als je iemand wilt zien.

Lastig om vrienden te maken

Als persoon ben ik verlegen. Ik vond het lastig om vrienden te maken. Zeker in begin bracht ik veel tijd thuis door of was ik bezig met mijn studie. Dat was soms best wel eenzaam. In die periode volgde ik een cursus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ter voorbereiding op mijn HBO studie. Daar heb ik veel mensen ontmoet uit Syrië, maar ook uit andere landen. Met een aantal van hen ben ik bevriend geraakt.

Sociaal leven

Op dit moment ben ik best tevreden met mijn sociale leven. Ik heb een aantal leuke vriendinnen uit Soedan, Marokko en andere Arabische landen. Soms praten we Arabisch samen, maar ik werk ook hard aan mijn Nederlands. Ik heb een cursus gevolgd, waarbij ik leuke andere mensen heb ontmoet. Dat zorgde ervoor dat mijn leven beter werd. Nu werk ik als fotograaf in een fabriek voor stoffen. Tijdens mijn werk praat ik altijd Nederlands met collega’s. We hebben leuke gesprekken en doen soms samen leuke dingen. Niet met iedereen natuurlijk, maar alleen met diegene met wie ik een goede klik heb.

Met mijn moeder praat ik overal over

Mijn moeder en ik, we zijn als vriendinnen voor elkaar. Ik kan haar echt alles vertellen. We doen graag dingen samen, gaan lekker uiteten of wandelen. Dat hielp ook erg toen ik me zo eenzaam voelde. Thuis spreken we nog wel vaak Arabisch, dat gaat soms vanzelf omdat mijn moeder nog niet alles begrijpt in het Nederlands. Maar daardoor verbetert mijn Nederlands niet. Na een weekend thuis ben ik soms weer heel wat woorden vergeten! Mijn vader spreekt trouwens nog beter Nederlands dan ik, maar hij is natuurlijk ook al langer in Nederland.

De toekomst

Na de zomer ga ik hopelijk beginnen met mijn HBO studie Bouwkunde. Daarvoor moet ik nog wel een belangrijk taalexamen doen in mei. Ik heb een taalbuddy via Education4you. Zij helpt mij met het oefenen van de Nederlandse taal. Soms praat ik iedere dag met mijn buddy. Ik oefen mijn Nederlands met haar en dat vind ik zo fijn! Ik heb daar ook cursussen gevolgd en heb daar bijvoorbeeld een examen wiskunde gedaan. Een buddy kan je ook helpen met je huiswerk. Ik kan het iedereen aanraden!