Shane

“Zolang ik me kan herinneren, voel ik een grote afstand tussen mezelf en leeftijdsgenoten. Ik zie in mijn studentenhuis dat anderen leuke dingen doen en vrienden over de vloer hebben. Ik ben altijd alleen. Het voelt als een leegte in mij, een sociaal isolement. Het liefste kijk ik naar series met veel jongeren erin, dan heb ik toch nog het gevoel dat ik onder de mensen ben. Gelukkig heb ik mijn huisdieren. Zij zijn mijn beste vrienden. Ik bouw een enorme band met ze op.

Andere interesses
Van kinds af aan val ik buiten groepen. Zowel bij jongens, als bij meisjes. Ik ben ook veel gepest. Het speelt vast mee dat ik non-binair ben, waardoor ik niet in de hokjes van man of vrouw pas en waardoor ik ook vaak niet dezelfde interesses heb als anderen. Ik vind sociaal contact ook gewoon best een beetje moeilijk.

Doorbreken
Inmiddels heb ik hulp gevonden bij Join us. Elke twee weken komen we samen en doen we leuke dingen. Ook werk ik aan social skills. In het begin vond ik het heel erg spannend. Een nieuwe situatie is altijd eng. Wat als ik (weer) afgewezen wordt? Als ik geen aansluiting vind bij de groep? Toch meldde ik me aan. Ik wist: als ik het niet doe, blijf ik sowieso in deze spiraal hangen. Dit doorbreken kan ik alleen zelf.

Groei
Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik heel blij met dit tweewekelijkse uitje. Ik groei op sociaal vlak: vroeger vond ik het spannend om een mening te geven, nu pak ik die drempel wel. Het geeft me elke keer een boost en het bevestigt steeds dat ik meer kan dan ik zelf denk. De groep geeft me zelfvertrouwen. Voorheen was ik onzichtbaar, nu laat ik mezelf zien. Onlangs kwam ik in de groep ‘uit de kast’ als non-binair persoon. Iedereen was zo begripvol en probeert erop te letten bij het aanspreken. Door Join us ben ik eindelijk mezelf.

Social skills
In een jaar tijd is er een begin gemaakt waar ik heel blij mee ben. Toch zijn er nog wel wat punten waar ik aan wil werken. De komende tijd wil ik leren meer voor mezelf te kiezen en op mijn eigen intuïtie vertrouwen. Als dat allemaal wat beter gaat, komt er zachtjes aan meer tijd en ruimte voor vriendschappen opbouwen. Bij Join us heb ik nu één iemand met wie ik al een band ontwikkel. Ik doe leuke dingen met diegene. Na Join us houden we zeker ook contact. Mijn tip voor anderen die zich veel alleen voelen: praat erover en zoek hulp. Als je niets doet, verandert er óók niets. Het is minder eng dan je nu denkt.”