In gesprek met een onveilige klas

Is de sfeer in uw klas niet veilig (genoeg)? Stel het gesprek over eenzaamheid dan uit en verbeter eerst de sfeer in de groep.

Hoe creëert u een veilige klas?

Afhankelijk van de periode dat de groep samen is, en andere factoren die van invloed zijn op het onveilige karakter, gaat u terug naar de norming- en formingfase van het groepsdynamisch proces. Investeer in het opnieuw (beter) leren kennen van elkaar, maak samen afspraken en corrigeer elkaar indien nodig. Meer weten? Download het informatieblad ‘Creëer een saamhorige klas’.  

Hoe gaat u om met verkeerde normen?

In een onveilige klas ziet u vaak dat verkeerde normen diepgeworteld zijn. In dat gevoel moet er een periode van extreme duidelijkheid zijn. Pak uw positie als leider van de groep (terug) en corrigeer alles wat buiten de norm valt direct. In sommige klassen is het nodig dat hiervoor de hulp van een collega nodig die een goede relatie heeft met de klas.

Hoe gaat u om met eenzaamheid in een onveilige klas?

Wat kunt u doen voor een leerling die zich eenzaam voelt in een onveilige klas? Voorkom lastige momenten zoals het maken van groepen. Laat leerlingen die niet zelf doen, maar regisseer dit zo dat niemand buiten de groep valt. Inspiratie nodig? Download gratis het werkblad ‘samenwerken’.

Als de onveilige sfeer niet verandert, blijf dan zelf tijd en aandacht geven aan jongeren die vinden dat ze er niet bij horen. Volg hierin de behoefte van de jongeren zelf. Maak soms een praatje, maar niet te vaak. Laat op een subtiele manier merken dat u deze jongeren ziet.