Jong en eenzaam

Heb je te weinig goede vrienden? Dan kan het best zo zijn dat jij je vaak alleen voelt. In Nederland wonen meer dan 200.000 jongeren die zich dag-in-dag-uit eenzaam voelen. Als eenzaamheid te lang duurt dan kan je je verdrietig of somber gaan voelen. Is dat herkenbaar voor jou? Kijk dan ook eens bij onze tips en kom in actie.

Wat veroorzaakt eenzaamheid?

Vaak vragen jongeren zich af hoe het komt dat ze eenzaam zijn. Waarom heb ik geen vrienden? Het is normaal dat je daar over nadenkt. Om je te helpen met het antwoord op die vraag vind je hieronder drie oorzaken van eenzaamheid die veel voorkomen. Herken jij jezelf hierin? Of komt jouw gevoel van eenzaamheid ergens anders door? Bespreek het eens met iemand die je vertrouwt en denk samen na over een oplossing. Wil je weten of jouw eenzaamheid een probleem is? Doe de test en ontdek wat je eraan kunt doen.  

Geen toegang tot leeftijdsgenoten

Heb je te maken met een chronische ziekte? Zorg je voor een ander? Zit je als enige uit jouw buurt op een andere school? Of is er een andere reden waarom je weinig anderen spreekt? Het is dan moeilijker om contact met leeftijdsgenoten te maken. Misschien vind je het ergens ook fijn om jezelf te vermaken met games of series. Toch is het op de lange termijn beter om ook in het echt af te spreken, we hebben allemaal behoefte aan echt contact.

Minder sociaal vaardig

Vind je het moeilijk om andere jongeren aan te spreken? Maak je jezelf het liefste onzichtbaar in een groep? Durf je geen vragen te stellen of praat je heel zacht? Het zijn allemaal voorbeelden van sociale vaardigheden. Wanneer je daar moeite mee hebt dan is het lastig om contact te maken met leeftijdsgenoten. Misschien ga je sociaal contact zelfs wel vermijden, waardoor je jezelf vaker alleen voelt.

Negatief denkbeeld

Ben je ervan overtuigd dat andere jongeren je stom vinden? Denk je dat er niemand op jouw verjaardagsfeest wil komen? Of dat niemand jouw appje zal beantwoorden? Dat zijn negatieve gedachtes die ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om contact te maken met leeftijdsgenoten. Nog voordat je iemand de kans geeft om te reageren heb je zelf al bepaald dat het niet werkt.


Is eenzaamheid een probleem?

Ben je soms eenzaam? Dat is niet erg. Het is zelfs normaal en het gevoel helpt je om anderen op te zoeken. Denk aan de eerste weken op een nieuwe school. Je hebt tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen. Wanneer eenzaamheid langer duurt dan kan het een probleem worden. 

Voel jij je al lange tijd dag-in-dag-uit eenzaam? En heb je daar veel last van? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken, kijk eens bij onze tips. De gevolgen van eenzaamheid zijn namelijk echt ongezond voor je. Sommige jongeren slapen slecht, hebben last van hoofdpijn of buikpijn, kunnen alleen nog maar aan gamen denken, voelen zich down of durven hun huis niet meer uit. Ook zijn er jongeren die zichzelf afvragen of ze nog wel willen leven. Denk jij aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Bekijk de animatie over eenzaamheid