Tips bij eenzaamheid

Wil je graag meer vrienden, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Bekijk de tips hieronder en kom in actie. Wil je liever een persoonlijk advies? Vul dan de zelftest in. Ben je benieuwd naar tips van andere jongeren? Bekijk het filmpje hieronder. Al deze jongeren hebben zelf te maken (gehad) met eenzaamheid. Ze vertellen je precies wat geholpen heeft en hoe ze dat hebben aangepakt. 

 

Praat
erover

Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Dat is heel begrijpelijk. Probeer toch iemand in vertrouwen te nemen. Dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing. 

Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk aan je ouders, broer of zus, je mentor of een vertrouwenspersoon.

Vraag om hulp

Maakt de eenzaamheid je verdrietig en somber? Slaap je er slecht van of heb je veel buikpijn? Kun je niets anders meer doen dan gamen? 

Het zijn allemaal signalen dat het tijd is om professionele hulp te zoeken. Maak een afspraak met de huisarts en vertel wat er aan de hand is. 

Kom in
actie

Stel je het steeds uit om met iemand te gaan praten? Of durf je niet om hulp te vragen bij een organisatie? 

Probeer dan eerst te bedenken waarom het fijn kan zijn om dat wel te doen?

Als je het lastig vindt om iemand aan te spreken, dan kan het helpen om eerst een berichtje te sturen. 

Zoek een hobby

Hoe vermaak jij je op je vrije dagen? Heb je leuke dingen om naar uit te kijken of verveel je jezelf vaak? 

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Wat vind je leuk? Denk aan een sport of hobby. Misschien kun je jezelf aanmelden bij een vereniging en proberen of het iets voor je is!  

Wees trots op jezelf

Heb je veel negatieve gedachten? Denk je bijvoorbeeld dat klasgenoten je stom vinden? Of dat niemand met jou wil afspreken?  

Probeer die gedachtes te doorbreken door elke dag iets op te schrijven waar je trots op bent. Al is het maar een klein dingetje!

Hulporganisaties

Zoek je hulp om je eenzaamheid te verminderen? Kijk dan eens bij jongerenwerkorganisaties in je buurt, zij hebben soms een aanbod voor jongeren die zich eenzaam voelen. Ook zijn er op veel plekken in Nederland maatjesprojecten waar je je aan kunt melden. Je huisarts kan hier met je over meedenken. Of vraag het aan een vertrouwenspersoon op je school of werk. Onderstaande organisaties bieden je hulp bij het verminderen van je eenzaamheid. Helaas nog niet in heel Nederland, hopelijk staat er wel al iets bij dat bij je past.

Join us

Ben je tussen de 12 en 25 jaar? Dan is Join us misschien iets voor jou. Je ontmoet andere jongeren en gaat samen leuke dingen doen. Ondertussen helpen we je sociaal sterker te worden. Je vindt Join us  op meer dan 25 locaties in Nederland. 

Avondje Uit

Avondje Uit organiseert twee-wekelijks activiteiten voor jongeren (18-35) uit Midden-Brabant die het leuk vinden om er samen op uit te gaan en nieuwe mensen te leren kennen. We hebben altijd plek voor nieuwe deelnemers. 

@ease

Zit je ergens mee? Hoe groot of klein je probleem ook is, bij @ease kun je erover praten met andere jongeren. Dat kan via de chat of op een van de locaties (Amsterdam, Heerlen, Maastricht) @ease werkt gratis, anoniem en zonder afspraak. 

BrainWiki

Ben je vaak somber? Heeft een arts je verteld dat je autisme hebt? Of heb je vaak ruzie? Brainwiki is dé website voor jongeren over psychische problemen. Je vindt er informatie over psychische problemen, en over behandelingen met en zonder medicijnen. 

You Ontmoeten

You Ontmoeten biedt een makkelijke manier voor het uitbreiden van sociale contacten. We zorgen ervoor dat jongeren op een leuke manier worden samen gebracht. You Ontmoeten biedt app-groepen, weekend activiteiten, maandelijkse uitjes en is actief in Noord-Holland.

In2yourplace

In2yourplace is er voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die van elkaar willen leren en die op zoek zijn naar nieuw zelfvertrouwen. Meld je aan voor een van de trainingen in Zuid-Limburg. De groep bestaat uit 5-8 jongeren. Je leert elkaar kennen, deelt ervaringen en biedt elkaar steun.

Belbuddy's

Van 1 t/m 31 oktober zitten de Margriet Belbuddy’s klaar om te luisteren naar jongeren die te maken hebben met eenzaamheid. Van maandag t/m vrijdag tussen 18.30 en 22.00 uur kun je hen bereiken.
Bel anoniem via 088 076 77 00.

Helpt jouw organisatie eenzame jongeren door o.a. hun sociale redzaamheid te vergroten? En wil je graag op deze website vermeld worden?
Neem dan contact met ons op via eenzamejongeren@join-us.nu  Stichting Join us beslist over de aanvragen.