Help je kind eenzaamheid te doorbreken

Mede door corona is eenzaamheid onder jongeren veel in het nieuws. Als je het vermoeden hebt dat je zoon of dochter zichzelf eenzaam voelt is het goed daar iets mee te doen. Maar wat is een goede reactie? En hoe kun je helpen het sociale netwerk van je kind te verbeteren? Op dit platform vertellen we je er alles over. Je vindt informatie over eenzaamheid, tips om eenzaamheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Ook vertellen jongeren hoe hun ouders geholpen hebben. Ze delen hun ervaringen in onderstaande video.

              

                 

Eenzaamheid bij jongeren

Heb je enig idee hoeveel jongeren zich eenzaam voelen? Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch zijn er meer dan 200.000 jongeren in Nederland die zichzelf dag-in-dag-uit eenzaam voelen. Het zou kunnen dat je kind deze gevoelens herkent.

Eenzaamheid signaleren

Herken je de signalen van eenzaamheid? Jongeren die weinig, of geen, echte vrienden hebben schamen zich daar vaak voor. Ze zijn er dan ook goed in hun eenzaamheid te verbergen. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je eenzaamheid kunt herkennen. 

Omgaan met pubergedrag

In de pubertijd is het extra lastig om met je kind te praten. Niet alleen wanneer het over eenzaamheid gaat.Het is handig om pubergedrag te herkennen en te weten hoe je daarmee om kunt gaan.

Praten over eenzaamheid

Heb je het vermoeden dat je zoon of dochter zich eenzaam voelt? Maak het dan bespreekbaar door je zorgen te delen. Bedenk wel dat jongeren zichzelf vaak (nog) niet zo bewust zijn van hun gevoelens. Zij herkennen hun gevoel misschien helemaal niet als eenzaamheid, omdat er zo weinig over het onderwerp gesproken wordt. Bovendien is erbij horen voor jongeren zo belangrijk dat zij zich vaak schamen als dit niet lukt. Dat kan ook bij jouw kind het geval zijn. Het kan daarom lastig zijn om met je kind over eenzaamheid te praten. 

Ervaringen

'Zit ze nou alweer boven'

‘‘Zit ze nou alweer boven?’, denk ik als ik thuis kom van mijn werk. Ik maak me best een beetje zorgen om mijn dochter Jip. Het is niet normaal hoe vaak zij alleen op haar kamer zit. Ze gaat eigenlijk nooit met vriendinnen op pad. Toen ik 17 was ging dat heel anders. Ik was elke dag bij vriendinnen. Met een glimlach denk ik terug aan die tijd van feestjes, logeerpartijtjes, samen tutten en uren kletsen over jongens. Waarom heeft Jip dat niet? Het lijkt wel alsof ze niets leuk vindt. ‘Ga toch eens wat doen met iemand’ zou ik willen zeggen. Lees verder