Omgaan met pubergedrag

In de pubertijd kan praten met je kind moeilijk zijn. Het is daarom handig om pubergedrag te herkennen en te weten hoe je daarmee om kunt gaan. Dat maakt praten over moeilijke onderwerpen zoals eenzaamheid makkelijker. Sommige jongeren vertonen veel pubergedrag en andere jongeren nauwelijks. Herken je onderstaand pubergedrag? 

Hoe reageer je op pubergedrag?

Het aanpassen van je eigen houding en reactie kan een positieve werking hebben op je zoon of dochter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van pubergedrag en mogelijke reacties.

Wat is typisch pubergedrag?

Reageert fel op ouder(s) en volwassenen. Hij wil op die manier zijn territorium afbakenen en meer inbreng hebben in het gesprek.

Afstandelijk naar zijn ouder(s) toe, maar tegelijkertijd de behoefte hebben dat zijn ouder(s) voor hem klaar staan.

Weinig initiatief nemen om te praten met zijn ouder(s) tenzij hij iets nodig heeft.

Pubers zijn gretig op verbaal contact, denk aan praten en discussies, maar wel op hun voorwaarden. Bij een oudere puber merk je wat minder afstand, zowel fysiek en psychisch.

Pubers lijken zo sterk, alsof ze alles al weten en kunnen. 

Hoe reageer je als ouder(s) op:

Je wilt een gelijkwaardig gesprek voeren met je kind. Het helpt als je duidelijk bent over jouw intentie.

Al doet je puber afstandelijk, weet dat hij je nodig heeft. Blijf jezelf en probeer niet te hip over te willen komen. Dat vinden pubers vreselijk. 

Nodig je kind uit om contact met je te maken door interesse te tonen in wat hij doet. En zeg het als je jezelf zorgen maakt. 

Door te luisteren en oprecht geïnteresseerde vragen te stellen creëer je een goed en gelijkwaardig gesprek. Een goede discussie kan ook waardevol zijn. 

Overschat je puber niet. Ze kunnen nog veel leren van jouw levenservaring. Dat wil niet zeggen dat ze daar ook direct iets mee doen.