Home Forums Eenzame jongeren Overal snel mee stoppen Reageer op: Overal snel mee stoppen

#71545
Yi
Moderator

Hey Samantha,

Ik herken mijzelf helemaal in jouw verhaal. Vaak ga ik met veel positiviteit een nieuw avontuur tegemoet, begin een nieuwe studie, sluit me aan bij een vereniging, ontmoet nieuwe huisgenoten etc. In het begin denk je dan ‘Hmm, met deze mensen klikt het goed, misschien worden het wel vrienden.’ Achteraf blijkt het vaak tegen te vallen en besef je dat je het misschien toch verkeerd had ingeschat.

Waar het op neerkomt is dat je ondanks je goede inzet toch steeds weer teleurgesteld wordt omdat het vinden van de ‘juiste’ mensen zó ontzettend lastig kan zijn. Het valt mij bijvoorbeeld op dat leeftijdsgenoten vaak totaal andere interesses en taalgebruik hebben dan ik.

Uit ervaring weet ik dus hoe het voelt om het ‘buitenbeentje’ te zijn. Toch weet ik zeker dat er mensen zullen zijn bij wie je je fijn zult voelen en met wie je een goede band op zou kunnen bouwen. Gericht zoeken en initiatief durven nemen zijn twee dingen die je hierbij helpen. Zoeken naar een fijne omgeving waar je meer kans hebt om de juiste personen tegen te komen. Hiervoor moet je soms ‘out of the box’ denken.

Om je een beter beeld te geven zal ik een aantal van mijn ervaringen delen.

Voor mijn 19e verjaardag besloot ik om het verjaardagsgeld te besteden aan een toneelcursus van 12 lessen. Hoewel toneelles nooit mijn favoriete vak is geweest wist ik dat de cursus mij meer zelfvertrouwen ging opleveren. Wat ik niet wist, maar waar ik tijdens de eerste ontmoeting achter kwam, was dat een groot deel van mijn mede-cursisten precies met hetzelfde doel zich had opgegeven. Dit creëerde een hechte band en zorgde ervoor dat ik altijd met plezier naar de lessen ging, ondanks dat het oorspronkelijk buiten mijn comfort zone lag.

Een ander mooi voorbeeld is dat ik een aantal jaar geleden bij een vereniging zat met andere verlegen mensen. Het gekke was dat, hoewel het leeftijdsverschil tussen mij en de meeste andere leden groot was, ik mij er meer verbonden voelde dan in de meeste omgevingen met leeftijdsgenoten. Dit geeft dus aan hoe prettig het eigenlijk is om in gezelschap van mensen met soortgelijke karaktereigenschappen te zijn.

Laatst las ik in een tijdschrift een leuk verhaal over een meditatiegroep voor jongvolwassenen. Ondanks dat ik helemaal geen ervaring met mediteren heb sprak het mij zo erg aan dat ik mijzelf hiervoor heb opgegeven. Op deze manier heb ik weer een nieuwe kans gecreëerd om mensen te ontmoeten die waarschijnlijk hetzelfde rustige karakter hebben als ik.

Wat bij ieder voorbeeld terugkomt is de connectie op dieper niveau. Karaktereigenschappen zijn in dit geval belangrijker dan interesses omdat je karakter minder snel veranderd en meer invloed heeft in iemands gedrag en gewoontes. Mensen met hetzelfde karakter zullen daarom ook op lange termijn dezelfde verbondenheid voelen.

Hopelijk heb je hier wat aan en bij vragen beantwoord ik deze natuurlijk graag.

Groetjes, Yi