Home Forums Eenzame jongeren Hoe verhelp je jouw stress in de drukke, maar ook mooie winter?

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2855
  Anwar
  Moderator

  Van en voor de scholier

  Vandaag is het de eerste dag van december en wat gaat de tijd toch snel!

  Het is natuurlijk een decembermaand om nooit meer te vergeten, de pandemie waar we nu in leven, geen sneeuw net als vroeger en ook niet de mogelijkheid om even te eten bij de horecatentje om de hoek.

   

  Examenjaar

  Voor de scholieren in hun examenjaar is het natuurlijk dubbel zo moeilijk. Een profielwerkstuk inleveren binnenkort, zo goed mogelijk proberen te oriënteren op hun vervolgstudie, studies die hoge cijfers en hoge motivaties verwachten, nieuwe vrienden moeten leren maken, goed gezond blijven en scholen waar het net lijkt alsof de energierekening niet is betaald vanwege de kou en ga zo maar door…

  Ik kan heel goed snappen dat dit best een stressvol maand kan zijn, maar het mooiste is, om ondanks alles toch een mooie maand er van te maken! Hoe? Dat leg ik je graag uit!

   

  Stress kwijt raken

  Gisteren (maandag 30 november) hadden we een bijzondere blokuur natuurkunde. Nooit gedacht dat natuurkunde lessen zo leerzaam waren :p. Net als dat je bij wiskunde, een loodrechte lijn behoort te maken, doen we dat nu ook. Maar dan niet met wiskunde, maar met stress. We gaan van iets, het tegenovergestelde van maken (bijvoorbeeld van boos naar blij). Stress is een natuurlijk iets, adrenaline is een stresshormoon die je waarschijnlijk wel kent, deze stresshormoon ontstaat bijvoorbeeld bij bungeejumpen en andere nieuwe activiteiten die je niet goed beheerst. Dit kan bijvoorbeeld ook bij een toets zijn. Als je voor een toets onvoldoende hebt geleerd, zal je wellicht veel stress ervaren tijdens te toets. Als je stress ervaart tijdens een toets, is het belangrijkste om je rust terug te pakken. Dit kan je vanuit verschillende manieren oppakken. Ik zal je vertellen wat ik gister heb geleerd tijdens natuurkunde, namelijk: mediteren.

   

  Mediteren

  Het klinkt nieuw en wellicht is dat het ook voor je, maar eigenlijk is mediteren helemaal niet zo nieuw voor ons! Na een snelle sprintje te hebben getrokken, hap je vaak naar adem, om zo je ademhaling juist te controleren. Dat doen we met mediteren ook, maar dan zonder een sprintje te hebben getrokken.

  Stappenplan:

  1. Zit recht op een stoel, rug recht tegen de stoel, voeten plat op de grond.
  2. Houd je handen op je benen met de handpalm richting het plafond en sluit je ogen dicht.
  3. Adem al je lucht uit, tot je niet verder kan.
  4. Adem rustig in eerst door de buik, vervolgens door je longen en op het eind door je schouders.
  5. Adem dan vervolgens al het lucht rustig en zo veel mogelijk uit.
  6. Doe dit een paar keer en denk aan iets moois, waardoor je rustig wordt in je hoofd.
  7. Je zult gauw merken dat je je ademhaling rustig hebt gecontroleerd.

  Door dit te doen tijdens een toets, zal je lekkerder in je vel zitten en je zult ook merken dat de toets beter gaat!

  Mediteren kan natuurlijk altijd, ook in situaties wanneer je niet weet wat je moet doen. Bijvoorbeeld bij het ontmoeten van iemand. Wanneer je rustig je ademhaling laat controleren, zal je merken dat je chiller overkomt en dit vinden veel mensen fijn!

  Meditation is the key to everything!

  Even langsgaan bij de horecatentje om de hoek hoeft niet meer, gebruik je vrije tijd om te mediteren en je zult merken dat je veel lekkerder in je vel zit!

  Ik zal in ieder geval nooit meer mijn blokuur natuurkunde vergeten, want zo ben ik samen met mediteren tot een key gekomen to everything.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.