Home Forums Eenzame jongeren Piekeren over de toekomst

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #71530
  Fee

  Hebben jullie tips tegen piekeren / je zorgen maken over de toekomst? Ik merk dat ik de kleinste dingen nu al spannend vind (bijv op stage) en dat ik enorm opzie tegen iedere deadline.

  Hoe zorgen jullie ervoor dat je je minder druk maakt om dingen waar je toch geen controle over hebt en hoe komen jullie uit je hoofd?

  Ik ben ook benieuwd of meer mensen hier last van hebben.. Ik heb het gevoel dat ik op verschillende aspecten aan het ‘lacken’ ben terwijl ik eigenlijk het gevoel heb dat ik nu ik twintig ben een relatie moet hebben, enthousiast moet zijn over mijn opleiding en met mijn stage en gezond en fit moet zijn.

  Alvast bedankt! 🙏🏽

  #71533

  Beste Fee,

  Ik heb helaas geen tips, alleen dat je je geen zorgen moet maken omdat je zoals je zelf al zegt er geen controle over hebt.
  Je hoeft echt geen relatie te hebben in je twintigste, sommige mensen kunnen ook als ze op zichzelf willen gaan wonen het alleen redden.

  Ik heb me er vroeger ook veel zorgen om gemaakt over mijn toekomst, maar geloof me als ik zeg dat alles wel op zijn pootjes terecht komt.

  #71544
  Kim

  Hi Fee! Wat je omschrijft is enorm herkenbaar en ik denk dat jij en ik niet de enige zijn die dit zo ooit ervaren.

  Dat je je zorgen maakt is normaal, maar probeer jezelf dan eens deze vraag te stellen: Is er op dit moment een probleem? Vaak is het antwoord ‘nee’ en bij mij geeft dat rust. In het moment zelf is er vaak niet zo veel aan de hand en dat laat me realiseren dat ik die zorgen nog niet hoef te hebben in dat moment, want dat is nog niet aan de orde. Waarom zou ik me er dan onnodig vaker druk over maken?

  Het helpt me ook om mezelf minder ‘regels’ op te leggen. Ik dacht ook vaak dat ik op een bepaalde leeftijd al van alles bereikt moest hebben en dan ging ik vergelijken met anderen en kon ik me daardoor onzeker voelen. Maar er is helemaal niemand die zegt dat je het een of het ander bereikt moet hebben op een bepaald punt in je leven. Het is jouw pad en daar hoeven die regeltjes er niet te zijn. Jij bepaalt en zolang jij je er goed bij voelt dan zit het vast wel goed.

  Het zal echt niet altijd zo makkelijk zijn als het klinkt, maar dit heeft mij wel geholpen om wat meer rust in mijn hoofd te krijgen en minder te piekeren. Hopelijk kan het jou ook helpen.

  Liefs

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.